De ontwaardingstoestellen van de MIVB krijgen een tweede leven

De ontwaardingstoestellen van de MIVB krijgen een tweede leven

De MIVB, Net Brussel, Recy-K en de sociale werkplaats L’Ouvroir werken samen om 1.500 oude oranje ontwaardingstoestellen te recycleren. De valideringsmachines werden ontdaan van hun elektronische onderdelen en kregen een nieuw design door Pierre-Emmanuel Vandeputte. L’Ouvroir vormt ze om tot ‘Sesame’-sleutelkastjes, die te koop worden aangeboden.

Op 1 juli 2016 haalde de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel de 3.700 oranje ontwaardingstoestellen uit de omloop en verving ze door rode MOBIB-lezers. In het begin leken ze voorbestemd om simpelweg gerecycleerd te worden, maar nu krijgen 1.500 van deze ontwaardingsapparaten een tweede leven.

In een eerste fase ontfermde Recy-K, het platform voor hergebruik en circulaire recyclage van afval en grondstoffen, zich over de interne onderdelen van de toestellen. De oranje doos bleef leeg over. Toen kreeg Pierre-Emmanuel Vandeputte de vraag om een idee uit te werken om dit publieke voorwerp om te vormen tot een nieuw persoonlijk object.

De ontwaardingsmachine valideerde in zijn oorspronkelijke vorm de toegang tot het openbaar vervoer. De herwerkte vorm richt zich op de toegang tot het huis en werd een sleutelkastje: Sesame. Met houten planken om gedrukte schakelingen te vervangen en elastieken voor post of foto's. Een eerste testfase van 300 herwerkte ontwaardingsmachines werd gelanceerd in juni 2017 met de steun van Mad Lab. Dat bleek een groot succes, dus werd een overheidsopdracht uitgeschreven om meer Sesame-dozen op de markt te brengen. Deze werd gewonnen door l'Ouvroir, een van de eerste sociale werkplaatsen.

“De eerste exemplaren verkochten als zoete broodjes ” legt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, uit. “Dat toont aan hoe de MIVB verankerd is in het hart en het leven van de Brusselaars. Maar we zijn vooral fier op de ecologische en sociale dimensie die dit project heeft gekregen dankzij een uitstekende samenwerking tussen Brusselse partners. ”

Met de steun en de ervaring van alle andere partners besliste L’Ouvroir het risico te nemen om 1.500 ontwaardingsmachines te verwerken in het kader van een interessante onderneming in circulaire economie. Sesame is een echte doos waar we onze sleutels, liefdesbrieven en ons gezamenlijk verleden terugvinden. Herwerkt in de geest van sociale en economische ontwikkeling, maar ook creatief en ecologisch.

De 1.500 ontwaardingstoestellen zijn vanaf 13 november beschikbaar, onder meer bij l’Ouvroir, in de MIVB STORE in Rogier, op de webshop van de MIVB (MIVBSTORE.be) en in andere verkooppunten voor de prijs van 84 euro.

Meer info ? www.l-ouvroir.be 

« Terug naar nieuwslijst
Contacteer ons !  

Harde werkers? Zeker en vast !

Nieuws

Alle nieuws

Maatwerkbedrijven (MB's), vroeger 'beschutte werkplaatsen' genoemd, stellen personen met een handicap te werk. Daartoe bieden ze bedrijven, overheden en particulieren talrijke diensten aan.