De 5 meest verrassende beroepen

Laat u vandaag verrassen door de competenties van werknemers met een handicap. In België leveren meer dan 25.000 werknemers met een beperking dag na dag werk af van hoge kwaliteit, en dit in meer dan 200 verschillende beroepen... waaronder een aantal bijzonder verrassende! 

Het geheim: het werk wordt aangepast aan de mogelijkheden van deze buiten-gewone werknemers. 120 beschutte werkplaatsen (of maatwerkbedrijven, zoals u ze vandaag beter kent) gaan deze uitdaging dagelijks aan. En dit tot grote tevredenheid van 10.000den reguliere bedrijven die vandaag reeds klant zijn van de beschutte werkplaatsen.

Ontdek hieronder de top 5 van de meest verrassende beroepen, alsook een top 5 van de meer traditionele activiteiten die de werknemers met een beperking uitvoeren in de beschutte werkplaatsen.

Top 5 van meest verrassende beroepen

1 - Daktuinier

2 - Juwelenmaker

3 - Carnavalkostuum-kleermaker

4 - Beddenmaker

5 - Dampkapmonteuse

 

1 – Daktuinier

« Ik ondertekende mijn contract op 2 september 2009! »  Olivier Dragers herinnert zich nog precies de datum waarop hij in dienst trad, na afloop van zijn tuinierstudies. Op dat moment had zijn werkgever, een beschutte werkplaarts uit Brussel, al een aantal jaren ervaring met het creëren van daktuintjes. Olivier maakt deel uit van een team dat geleid wordt door een landschapsarchitect met ruime ervaring. Deze activiteit vergt immers technische kennis over materialen en veiligheid. « Ik herinner mij een dakbedekking die we maakten op een hellend dak van 45°… We waren erg fier want dat was niet simpel !», herinnert Olivier zich met een glimlach.

   

2 –Juwelenmaker

In een Luikse BW werken drie ambachtslui met een beperking dagelijks aan het vervaardigen van exclusieve juwelen, in opdracht van jonge ontwerpers. Sinds 2013 zijn duizenden stukken door hun handen gepasseerd. Kettingen, oorbellen, armbanden,… Een mooi avontuur dat de Belgische grenzen overstijgt.

 

3 – Carnaval-kostuum-maakster

Wist u dat ook confectie tot het activiteitenpakket behoort van de sector BW ? Deze werkneemster maakt carnavalkostuums : « Ik hou ervan nauwkeurig detailwerk te doen en nieuwe technieken aan te leren ». Een werkneemster met passie voor haar werk !

 

4 –Beddenmaker

Koen Sierens is houtbewerker en maakt maar liefst 80 lattenbodems per dag. En daar is hij heel terecht fier op! Misschien slaapt u ‘s nachts ook wel op zijn creaties… Maar wist u dat in de Belgische maatwerkbedrijven ook palletten, kisten, planken, kasten, displays, kantoormeubilair, rekken, strandstoelen en deuren gemaakt worden ? 

 

5 –Dampkapmonteuse

 Ook de dampkap die in uw keuken hangt werd mogelijk in een beschutte werkplaats gemaakt. Zelfs Joke Desmet staat er soms versteld van: “Mijn oom en tante hebben een nieuwe dampkap gekocht: het is er één die ik heb gemaakt op mijn werk. Mijn buren hebben er ook zo één.” Dampkappen, airconditionings, infoborden van De Lijn,… Allemaal gemonteerd in een beschutte werkplaats!

Top 5 van de meest beoefende beroepen

1 - Verpakker

2 - Postverwerker

3 - Tuinman

4 - Drukker

5 - Telefonist

 

1 –Verpakker

Albert Ameye werkt in een beschutte werkplaats als verpakker voor de betonsector. Hij ging vroeg van school, dromend van een job in de buitenlucht. 41 jaar geleden kwam hij solliciteren in een beschutte werkplaats en... hij is er nooit meer weggegaan. « Het is mijn tweede thuis geworden », verklaart hij. Sindsdien heeft hij het bedrijf zien evolueren. Ook de betonproductie heeft veranderingen ondergaan, wat een impact heeft op zijn job : de grote betonblokken van vroeger werden vervangen door kleinere, die hij en zijn collega op een palet laden en vervolgens op een vrachtwagen plaatsen.

   

2 – Postverwerker

Haar handen verwerken dagelijks duizenden poststukken, waaronder voornamelijk reclame en prospecten in opdracht van adverteerders. Maar voor Habiba Ben Mimoun zijn haar handen ook en vooral haar communicatie instrument : dankzij haar kennis van gebarentaal communiceert zij met haar collega’s. «Vroeger werkte ik in de prive? sector, maar aangezien ik doof ben, was dat niet makkelijk. Hier is alles aangepast voor mij. », gebaart ze.

Haar competenties, in combinatie met een een stimulerende omgeving, maakten dat ze al snel tot diensthoofd benoemd werd. Odanks de toenemende digitalisering, blijven papieren mailings e?e?n van de kernactiviteiten van de beschutte werkplaatsen.

 

3 – Tuinman

Tom Declerck werkt sinds jaar en dag als tuinman. Tuinen van particulieren, het park van de gemeente, ... Toms werkterrein is breed. Tom : “In de groendienst werken is echt plezant! We doen veel verschillende werken, ik ben zeer graag buiten en hier voel ik me vrij. We hebben veel ‘leute’ maar er wordt ook hard gewerkt!”

 

4 -Drukker 

Hugo Platteau werkt als offset drukker in de drukkerij van een maatwerkbedrijf. Hugo: « Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door het grafische. Van kindsbeen af wou ik al drukker worden en nu ben ik drukker in de beschutte werkplaats. Flyers, affiches, boeken en brochures,.. Samen met mijn collega’s zorg ik voor het ontwerpen, drukken, snijden, rillen, vouwen, nieten en/of lijmen.»

 

5 - Telefonist

Benoi?t Dumont werkt sinds 2010 als telefonist in een beschutte werkplaats. Hij behandelt daarbij zowel inkomende als uitgaande telefoons. Bij de inkomende telefoons verstrekt hij de bellers de informatie die ze nodig hebben. De uitgaande telefoons betreffen voor het grootste deel het maken van afspraken voor bedrijven. Benoi?t behandelt dagelijks gemiddeld 45 telefoontjes. Benoit : « Het is een erg dankbare job omwille van de vele contacten. Stressbestendigheid is wel een must! »

 

Om meer te weten...

  Aanbevolen door JBC... Radiospot.
  Sint-Agatha-Berchem: een voorbeeldige gemeente. De burgemeester getuigt.
  L’Oréal: een maatschappelijk verantwoorde partner. Radiospot en videoreportage. 
  Mondelez: ingepakt door onze dienstverlening! Radiospot.
  De start-up Acar’Up produceert bij ons. Videoreportage.

 

« Terug naar nieuwslijst
Contacteer ons !  

Harde werkers? Zeker en vast !

Nieuws

Alle nieuws

Maatwerkbedrijven (MB's), vroeger 'beschutte werkplaatsen' genoemd, stellen personen met een handicap te werk. Daartoe bieden ze bedrijven, overheden en particulieren talrijke diensten aan.